Manşet

Türkiye enerji üssü oluyor: Avrupa’ya akış buradan kontrol edilecek!

Türkiye doğalgazın merkezi konumuna geliyor. Bu kapsamda Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye ulaştırılması amaçlanıyor. Ankara’da gerçekleşen görüşmede, Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarına açılması noktasında taraflar arasındaki daimi iletişimin, iki..

Türkiye enerji üssü oluyor: Avrupa’ya akış buradan kontrol edilecek!

Türkiye doğalgazın merkezi konumuna geliyor. Bu kapsamda Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye ulaştırılması amaçlanıyor. Ankara’da gerçekleşen görüşmede, Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarına açılması noktasında taraflar arasındaki daimi iletişimin, iki devlet şirketi arasında da sürdürülmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

Türkiye enerji üssü oluyor: Avrupa’ya akış buradan kontrol edilecek!

Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye transferini gerçekleştirmek üzere Ankara’da kritik bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarına açılması noktasında taraflar arasındaki daimî iletişimin iki devlet şirketi arasında da sürdürülmesinin öneminin altı çizildi.

14 Aralık 2022’de imzalanan “Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı” çerçevesinde önceki gün Ankara’da kritik görüşmeler gerçekleştirildi. 29 Ocak’ta BOTAŞ binasında Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Mekan İşanguliyev’in katılımıyla Türkmengaz ve Türkmenpetrol yetkililerinin bulunduğu heyet ile BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mithat Aydın başkanlığında, Türkmenistan gazının Türkiye’ye ulaştırılması ve taraflar arasındaki kısa ve uzun vadeli iş birliği olanaklarının görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirildi. BOTAŞ’ın Türkmenistan tarafına her türlü desteği vermeye hazır olduğu mesajı vurgulanarak Türkmen gazının Türkiye ve dünya pazarına açılması noktasında taraflar arasındaki daimî iletişimin iki devlet şirketi arasında da sürdürülmesinin öneminin altı çizildi.

Thumbs B C 1Fff9D4C4A70Be0Bde269F74D99Ff2D8

Sabah’ın haberine göre, yapılacak çalışmalar çerçevesinde ilk etapta Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye ulaştırılması amaçlanırken, kısa ve uzun vadede bu gaz Avrupa’ya da Türkiye üzerinden pazarlanacak. Türkmenistan gazının Türkiye için daha uygun maliyetli olmasının hesaplandığı öğrenilirken, bu durum stratejik anlamda da Türkiye’nin diğer ülkelerle yaptığı doğalgaz anlaşmalarında elini güçlendirecek. Türkiye, Rusya’nın dışında Azeri ve Türkmen gazını alarak ve LNG temin ederek bunları Avrupa’ya ihraç edecek ve böylece Türkiye büyük bir gaz ihracatçısına dönüşecek. Türkmenistan’ın yaklaşık 13.6 trilyon metreküplük ispatlanmış gaz rezervi bulunurken, bu ülke dünyada doğal gaz rezervi sıralamasında Rusya, İran ve Katar’ın ardından dördüncü sırada geliyor.

KARDEŞLERİMİZLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık 2022’de “Türkiye- Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi’nde” gaz konusundaki işbirliğiyle ilgili “Türkmen doğalgazının da batı pazarlarına aynı şekilde nakline yönelik çalışmalara artık başlamamız gerekiyor. Hazar’daki dostluk sahasında da Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle işbirliğine hazırız” açıklamasında bulunmuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL